Tõuloom 2024 on kui tõuloomade ja -lindude paraad

Loomalaste eest hoolitsemine teeb lastele rõõmu. Foto: Anneli Härmsaon
  • september 13, 2024

Ülenurmes 14. septembril toimuv tõuloomanäitus esitleb Eesti tõulooma aretusorganisatsioonide parimaid isendeid. „Siin on hea võimalus näha meie loomakasvatajate töö panust aretusse. Tulla koos perega ja näidata lastele lähedalt, kui kaunid ja erilised on loomad. Võib olla just selliselt näituselt saab alguse kellegi hilisem elukutsevalik või armastus suurloomade vastu,“ osutas Eesti Tõuloomakasvatuse Liidu (ETLL) juhatuse värske liige Tanel-Taavi Bulitko.

ETLL juhatuse liige Bulitko tõdes, et kuigi tõuloomi näidatakse ka Maamessil ja Luige kevadlaada aegu, siis neis paigus loomi areenil ei esitleta nagu toimub Ülenurmes Eesti Põllumajandusmuuseumi välialal. „Lisaks lehmade, hobuste, lammaste tutvustamisele näidatakse ka lihaveised, kelle kaal võib küündida lausa tuhande kiloni. Peale selle tunnustatakse 14. septembril parimaid tõuloomakasvatajaid. Ka valitakse siin parim maakarja lehm „Maakarja Viss“,“ rääkis Bulitko. „Oluline on jagada tunnustust neile, kelle igapäevane töö silma ei hakka, kuid tänu nende inimeste pühendumisele ja hoolele on meie maaelu võimaluste rohkem ja toidulaud rikkalikum ning meie põlistõud elujõulised,“ lisas ta.

Laadamelule lisaks on Bulitko sõnul olnud päeva publikumagnetiks käsitsi lüpsmise võistlus, mis toimub Eesti Põllumajandusmuuseumi areenil. Võistlusel mõõdetakse, kui palju piima kahe minuti jooksul lüpsipukil lüpstes saadakse. Seejärel valitakse publiku lemmik, kelleks on tavaliselt olnud kas väikeloomad või vasikad, lamba- või kitsetalled aga vahest on lemmikuks valitud ka hobune. Lastel on võimalus loomi lähedalt näha ja katsuda ning mõista kui erinevad võivad olla erinevate tõugude lambad, kitsed või lehmad.

Eesti Maaelumuuseum, kelle territooriumil kogu sündmus toimub, korraldab päeva sisustamiseks erinevaid töötube, kus saab valmistada nii leiba, võid kui sõira, aga ka väravale isikupärase lemmikloomasildi. „Eelmisel aastal algatatud potipõllumajanduse rubriik saab jätku õunasortide tuvastamise töötoaga, kuhu võib julgelt kaasa võtta ka koduaia tundmatuid õunasorte. Traditsiooniline kaarikuvõistlus on asendunud kepphobuste võistlusrajaga ning muusikaline programm on sisustatud muuhulgas põllumajanduse ja väiketootmisega lähedalt seotud Nedsaja Küla Bändiga,“ andis Maaelumuuseum teada oma pressiteates.

Ülenurme Sügislaat ja Tõuloom 2024 peakorraldaja on SA Eesti Maaelumuuseumi ja see on osa toidusündmuste sarjast Tirin, mis kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi. Sarja korraldavad Tartu kultuuripealinn 2024 korraldusmeeskond, LEADER tegevusrühm Tartumaa Arendusselts, piirkonna kohalikud omavalitsused, toiduvaldkonna tootjad-ettevõtjad ja tegusad kogukondade liikmed.

Jaga seda uudist: