Maailma tippkümnesse jõudis Eestis tõupull Pursuit

Superpull, täisnimega S-K2 Pursuit Tulip 1 sai rohkem kui 143 000 pulli seast esikümnesse. Foto: ETKÜ
  • september 30, 2024

Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu (ETKÜ) juhatuse esimehe Tanel-Taavi Bulitko sõnul on Eesti tõuaretus teinud viimase paarikümne aastaga tubli arengu. Selle tõestuseks on holsteini tõugu sugupull Pursuit, kelle tütarde piimajõudlusnäitajad on viinud pulli kümne maailma parima holsteini pulli hulka. Võrdlus toimus rohkem kui 134 000 pulli seast.

ETKÜ juhatuse esimehe Tanel-Taavi Bulitko ütles, et tegu on viieaastase pulliga, kes elab Kehtna seemendusjaamas ja on aretatud Kanada aretusfirma Semexi Progenesi aretusprogrammist. „Ostsime pulli Ungarist, kuhu tema emaliin Kanadast embrüona on imporditud ja kus asub Semexi Euroopas tegutsev tütarettevõte. Kui me andsime Kanada kolleegidele edasi info, et meil on Eestis üle aegade kõrgeima piimajõudlus aretusväärtusega pull, siis nad ütlesid samuti, et nägid juba toona selles pullis suurt potentsiaali. Kuid ei uskunud nemadki, et see pull nii kõrged aretusnäitajad Eestis annab,“ tõdes Bulitko.

Tõuraamatu sekretär-aretusspetsialist Leili Velleste ütles, et nägi pullis juba siis suurt potentsiaali, kui loom Eestisse saabus. „Kui vaadata pulli vanemaid, siis saab öelda, et tema isa näitajad olid samuti suurepärased ning pulli ema ja vanaema piimatoodang kui välimik olid samuti väga head. Pursuiti genoomhinne kinnitas mu varasemaid tähelepanekuid – tegu on suurepärase isendiga, kelle välimiku hinded on tipus,“ kiitis Velleste oma lemmikut. Looma genoomhindamist saab vaadata lingilt SIIT.

Aretusmaterjal ootab

Pursuit´lt on varutud üle 30 tuhande doosi sügavkülmutatud aretusmaterjali, millest ligi kakskümmend tuhat doosi ootab veel kasutamist. Bulitko lisas, et tänaseks on pullist saanud juba oma tütarde järgi hinnatud pull ehk mitte ainult tema genoomhinded pole teada, vaid ka järglaste head tulemused räägivad enda eest. „Pursuit  on praegu maailma TOP 10-ne pulli hulgas. Selleks, et saada parem ettekujutus konkurentsist, ütlen vaid, et ta pääses enam, kui 134 000 pulli võrdluses esikümnesse,“ lausus ta.

Täna ligi kolmveerand pullidest, keda seemendusvõrgustikus kasutatakse on genoompullid, kellel on algselt väga kõrged aretusväärtused. Siis seda enam on hinnatud, et Eestis sündinud ja juba piima tootvad tütred on ületanud ka neid oma paremuse poolest.

Bulitko sõnas, et aretustegevuses aitavad saada täpsemaid ja kiiremaid tulemusi genoomuuringud, kus andmeid loomade kohta saadakse tunduvalt varem kui varasemalt. “Vana meetodi järgi tuli tütarde hinnet oodata seni kuni pull oli saanud viie aasta vanuseks. Genoomuuringud annavad meile võimaluse saada pullide kohta andmeid praktiliselt peale sündi, kui vastav proov on tehtud ning tulemused väljastatud. Samas andmete usaldusväärsus on väikseim kui tütarde järgi hinnang,“ osutas ta.

Kuigi suurriikide loomakasvatuses on meetodit kasutatud juba rohkem, kui viimased kümme aastat, jõudsid genoomuuringud Eestisse alles üsna hiljuti. Üheks takistuseks on olnud testide üsna kõrge hind, mis Bulitko sõnul on tingitud omakorda sellest, et meie loomade populatsioon on liiga väike, mis teebki testimise kalliks.

Rahvusvaheline hindamine

Ülemaailmset pullide paremikku selgitab välja organisatsioon „Interbull“, kelle esindajaks Eestis on Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli AS. Interbullis kogutakse kokku kõikide organisatsioonis osaleja riikide lehmade piimajõudluse, välimiku ja tervisenäitajad, mille baasilt hinnatakse ja võrreldakse pulle nende tütarde alusel üle kogu maailma.

„Pursuit on parandanud karjas piimatootmise näitajad, tema tütarde väljalüps on 1900 kilogrammi suurem. Kui arvestada, et pool tulemust on mõjutatud isa geenidest, teeb see pea tonn piima aastas rohkem. Samuti on valgu- ja rasvasisaldus piimas positiivsed. Piimarasva sisaldus 0,13 % ja piimavalgusisaldus 0,15 % kõrgem.  Ma loodan, et farmerid kasutavad seda võimalust, et parandada ka oma loomade kuivaine näitajaid piimas,“ toonitas Bulitko. Lisades, et väga oluline on ka Pursuiti tütarde udaratervise ehk somaatiliste rakkude aretusväärtuse näitaja 132, mis on igati suurepärane tulemus piimakvaliteedi parandamiseks. Ka tütarde sigivus ja poegimiskerguse näitajad on väga head vastavalt 119 ja 112. Lisaks veel lüpsikiiruse (108), lehmikute tiinestumise (132), lüpsikarja jõudmise (117) ja noorkarja taastootmise (113) hinded on kõik positiivsed.

Tõutunnuste paranemine

Aretusspetsialist- klassifitseerija Andres Leesmäe tõdes, et just tänu Velleste soovitustele on Harju- ja Raplamaal pulli ka aktiivselt kasutatud.

Välimikult on Pursuiti tütred keskmisest suuremad, väga hea rinnalaiuse ja kere sügavusega. Lisaks hea lai laudjas, mis on kergelt luipu. Udara tunnused (eesudara kinnitus, tagaudara kõrgus, udara keskside, udarapõhja kõrgus, esi- ja taganisade asetus ning esinisade pikkus) on kõik positiivsed, mis annab talle ka ideaalse sobivuse robotlüpsi farmides kasutamiseks. Ka jalad on tugevad ja vastupidavad, kus tagajalad ja sõranurk on pigem püstised ja paralleelselt asetsevad.

„Kuigi enamik Pursuiti järglasi on veel noorloomad, kellelt piimatoodangut seni ei ole, võin öelda nende piimaveiste pealt, kes on esimeses laktatsioonis, et nende piima tootmisnäitajad on väga head. Meie farmides on üleval ikka loomade tervise ja karjas püsimise teema, siin näen ühte võimalust, mis aitaks parandada karja genofondi,“ tunnistas Leesmäe. „Vähe on leida tänapäevases veiste tõuaretuses pulle, kes nii mitmeid üksiktunnuseid parandavad.“

Hea teada:

  • Pursuiti täisnimi on S-K2 Pursuit Tulip 1, ta on sündinud 6. augustil 2019 Tema isa on samuti Kanada päritolu Pine-Tree-I Pursuit, keda on ka Eestis kasutatud ja kes on olnud väga populaarseks pulliks uute sugupullide tootmisel.
  • Pursuit toodi Eestisse 08.04.2020. aastal.
  • Pursuiti tütreid on hetkel 65 Eesti piimakarjas.
  • 18 karjas on rohkeim, kui 20 tütart.
  • Tema spermaga on teostatud aastast 2020 kuni tänaseni 11053 seemendust.

Jaga seda uudist: